Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

1 февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Днес, в 11.30 часа членове на Реформаторския блок и сподвижници на дясната политическа идея за развитие на обществото ще почетат жертвите на комунистическия режим в Панагюрище, като поднесат цветя на паметника на Райна Княгиня, чиито синове са сред убитите и репресираните след 09.09.1944г.

Историята разказва, че само между 9-ти септември и 30-ти  ноември 1944 г. в Панагюрско са избити повече от 50 души. Много от тях се водят безследно изчезнали, а наследниците им никога не получават вест за тях. Малцина от изчезналите са съдени „неприсъствено“ половин година по-късно от Народния съд, без никаква възможност за защита от близките им. Целта на тези присъди е била да се оправдаят вече извършените убийства. В следващите години десетки жители на Панагюрско намират смъртта си в затвори и лагери. Други се завръщат, но умират дни след това от преживените мъчения. Единиците оцелели никога нямат живот като другите заради клеймото „неблагонадеждни“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn