Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИНцелта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със СПИН. Мотото на кампанията за 2017 година е „My health, my right” – “Моето здраве е мое право“! Кампанията цели да бъде предоставена информация за правото на здраве и здравеопазване на всички хора по света. Постигане на целите за устойчиво развитие на ООН, една от които е край на епидемията от СПИН, зависи до голяма степен от гарантирането на правото на здраве.

Средногодишно у нас се откриват около 200 човека с ХИВ. По официални данни към края на ноември миналата година инфектираните българи са били 2 460. Очакванията са към края на годината общият брой да достигне 2 700 души.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

В Панагюрище Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН ще бъде отбелязан с редица инициативи на доброволците от БМЧК. Младите панагюрски червенокръстци ще раздадат в училищата информационни брошури и червени лентички, символизиращи съпричастност към хората, които живеят с болестта. В 18:30 часа акцията на БМЧК ще продължи на площад „20 април“, където доброволците ще направят традиционната огнена панделка от свещи като символ на движението за борба с коварния вирус.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn