Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със СПИН. Мотото на кампанията тази година е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ и ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и младите жени, групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ, на достъпа и използването на тези услуги.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

В цялата страна тази година са открити нови 116 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 173 150 лица. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383 лица. В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

В Панагюрище Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН ще бъде отбелязан с редица инициативи на доброволците от БМЧК. Двамата лектори Пламена Ножделова и Саркис Андонян ще изнесат лекция на тема ХИВ/ СПИН пред ученици от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Ще бъдат раздадени информационни брошури . В 18:30 часа , на площад „20 април“, младите червенокръстци ще направят традиционната огнена панделка от свещи като символ на движението за борба с коварния вирус.

pandelka

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn