Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Посланието на инициативата през 2021г. е „Хепатитът не може да чака“

Днес, 28 юли, отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Това е международна инициатива, която адресира усилията по света за елиминиране на вирусните хепатити, припомнят от Националната пациентска организация. Посланието на инициативата през 2021 г. е „Хепатитът не може да чака“.

Според Световната здравна организация (СЗО), на всеки 30 секунди в света от заболяване, свързано с вирусния хепатит, умира 1 човек. По тази причина СЗО отправя призиви за активни действия, насочени към постигане на устойчиви резултати в борбата с  вирусните хепатити, дори в условията на пандемията от новия коронавирус. Преди 6 години СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването. Въпреки това, според официалните доклади и данни, нивата на диагностициране на вирусните хепатити са ниски във всички региони по света. Като основно предизвикателство за много страни СЗО посочва липсата на финансиране за тестване и лечение на вирусния хепатит, но се изтъкват и успехите в разработването на национални стратегии за борба с вирусните хепатити.

Един от успехите на България в тази област е приемането на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, според която се предвижда до 2025 година да се намали заболеваемостта от вирусни хепатити с близо 50 на сто, а смъртността от тази болест да намалее с 30%. Програмата е приета след 8-годишно усилие на пациентските организации и въпреки, че в нея има лимитирани усилия на държавата по превенция, изследване и лечение на уязвимите групи, тя е добра първа крачка. Страната ни е длъжник на пациентите, живеещи с хепатит, защото до момента няма гарантирани условия за безплатно и навременно изследване за вирусни хепатити, особено за най-уязвимите, зависими от държавата, граждани.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn