Днес отбелязваме Световния ден на джудото

ДЖУДО – японско бойно изкуство и олимпийски спорт, е перфектният избор за всички, които искат да се усъвършенстват не само физически, но и психически и да се запознаят с философията на един древен народ. Макар че е бойно изкуство, джудо придава огромно значение на два основни принципа: “Максимален ефект с минимални усилия” и “Взаимно благоденствие и добруване за всички”.

ДЖУДО помага за собствената защита, но най-важното е, че ни учи на сътрудничество, здрав разум и активна позиция в живота. Джудо учи занимаващите се да се чувстват удобно в телата и да уважават хората и местата, където живеят, работят и тренират. Джудо помага да станете гъвкави, физически издръжливи, самоуверени, концентрирани и дисциплинирани.

Кано Джигоро e създателят на джудото. Това е първото японско бойно изкуство спечелило широко международно признание и първото станало официален олимпийски спорт. Педагогическите нововъведения приписвани на Кано включват използването на бели и черни колани и въвеждането дановете, за да се покаже относителното старшинство сред спортуващите даден боен спорт. На Кано се приписват някой известни девизи като: „Максимум ефективност с минимално услие“ и „Споделено благоденствие и изгода“. Създателят на съвременното джудо, Кано Джигоро, е роден на 28 октомври 1860 г. в Микаге, околностите на Кобе. През 1871 г. семейството на Кано се премества в Токио. Като дете Кано бил слабичко и болнаво дете, болестите следвали една след друга. Обратно на съвета на лекарите, Кано решава да направи нещо, за да подобри здравето си и в същото време да се научи да се защитава. На 18 години той започва да се обучава в Тенжин Шньо Рю Джу-джуцу школата на Фукуда Хачиносуке. Тенжин Шньо Рю e меко военно изкуство, което наблягал на хармонията повече, отколкото на борбата, но в същото време включва и поразяващи техники и техники на хвърляне.

Честит празник на всики джудисти!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn