Днес почитаме Свети Апостол Филип. Започват Коледните пости

Св. ап. Филип бил родом от Витсаида, откъдето били и апостолите Петър и Андрей. Филип тръгнал подир Христа и бил свидетел на много Негови чудеса. След слизане на Св. Дух върху апостолите Филип проповядвал Евангелието отначало в Самария, където чрез името Божие извършил много чудеса (Деян. 8:5-7) и в Юдея, където кръстил велможата на Етиопската царица Кандакия (Деян. 8:26-40), а след това в Гърция и Мала Азия. Неговите чудеса и учението му привличали множество хора, които, оставяйки своите идоли, се обръщали към Бога.Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни. Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но внезапно се явило страшно земетресение. Развълнуваният народ започнал да проси молитвите на св. апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, но той вече бил предал Богу дух. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му.

Имен ден празнуват: Филип (значение: „любител на коне, “ от старогръцки – който обича конете (от гръцки phil – обичам, hyppo – кон)., Филиана, Филипа, Филко, Филомир, Филослав, Филчо, Фильо, Фичо и др.

posti

Днес, 14 ноември, започват 40-дневните Коледни пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn