Днес се навършват 115 години от смъртта на поп Грую Бански

На 17 ноември 1908 г. умира Грую Тренчов, по-известен като поп Грую Бански.

Той е български революционер и участник в Априлското въстание, в IV-ти Революционен окръг, войвода на чета и заклинател на участниците в Оборищенското събрание.

Роден е в семейство на мутафчия и учи в местното килийно училище. По-късно, с помощта на чичо си, заминава да учи за свещеник в мъжкия метох в Самоков. Връща се в село Баня през 1854 година и става учител в килийното училище. Учителства и в селата Овчеполци и Тополи дол. През 1858 година е ръкоположен за свещеник в горните села, а през 1863 година се връща като свещеник в родното си село.

След посещение на Васил Левски в селото, поп Грую става пламенен обществен деец и революционер. След пристигането на Георги Бенковски в Панагюрско, двамата стават много близки съратници. На 8 февруари 1876 година, заедно със Стоян Каролеев и други банчани, образуват местен революционен комитет.

Поп Грую участва като представител на селото си на събранието в местността Оборище и подвежда под тържествена клетва останалите участници. През въстанието се сражава като войвода на чета.

След потушаването му се укрива, но за да спаси съселяните си от репресии се предава доброволно. След общата амнистия бива освободен, но по-време на Руско-турската освободителна война отново бива арестуван и хвърлен в Цариградските тъмници, а оттам в Коня, Мала Азия. След Освобождението бива амнистиран и се завръща в селото си с тържествено посрещане.

До смъртта си през 1908 година, продължава да служи като свещеник и общественик в родното си село Баня.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn