Днес се навършват 143 г. от рождението на Никола Делирадев, пътешественик и изследовател от Панагюрище

Днес, 16 юни, се навършват 143 г. от рождението на Никола Делирадев. Пътешественик и изследовател роден в гр. Панагюрище през 1881 г. На 24 години заминава за Африка.
В началото на 1906 г. Никола Делирадев работи в Руската дипломатическа мисия в Адис Абеба. В продължение на 54 години живее и работи в Етиопия. Бил е представител на фирми за износ на кафе и кожи. Директор на императорска ферма, управител на провинция Абигар. По-късно създава собственo земеделско стопанство, в което внедрява модерни за времето си агротехнически постижения.

В етиопската пустиня създава плантации с напоителни конструкции. Внедрява отглеждането на редица европейски растения, създавайки подходящи условия за отглеждането им. Проектира и ръководи отводняването на блата и строителството на канали.
Уморен от странствания, през 1960 г. заедно със съпругата си от латвийски произход се завръща в България. Има три деца. Приживе дарява колекцията си от ловни трофеи и сбирката си с етнографски материали на природонаучните музеи в Панагюрище и София. Умира през 1961 г. в гр. София.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn