Днес се празнува ромската Нова година

Банго Васили (Ромска Нова година) е най-големият празник на ромите от всички вероизповедания у нас. Празнува се 3 дни, като празникът започва на 13-ти януари вечерта, която изпълнява ролята на Бъдни вечер.
Празнуването на Банго Васили (Васильовден) е свързано с няколко ромски легенди. В тях Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Ромските легенди са противоречиви и според най-известната – Банго възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола.
Васили, е куц (банго) овчар и е белязан със страдание. Друга легенда го определя като човек, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лошите. Трета представя как Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващо море, защото, ромите разгневили много Бога и водите щели да ги погълнат, но беловласият светия Банго, вече окуцял от битките за справедливост, им изпратил ято гъски – ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг, като се помолил на Бога: „Не ги погубвай, Господи, нали и те са твой чеда !“.
Ромската Нова година се празнува три дни и се прави разграничение на 13 и 14 януари е Васильовден, а на 15 януари – Банго Васили. В някои райони на Централна България наричат и трите дни „Банго Васили“. Вечерта на 13 срещу 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер.
Подготовката включва закупуването на птиче месо – петел или гъска, които трябва да преспят в къщата, за да не избяга късметът. На 13 януари животното се коли, изработва се сурвакница. Вечерята на същия ден е също толкова важна и пълна със символика. От започването й до полунощ е задължително вратите да са здраво залостени, никой не влиза и не излиза навън  и никой външен човек не бива да влезе в къщата.  В полунощ настъпва ромската Нова година и започва сурвакането.
На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn