Днес честваме Св. Стефан първомъченик (Стефановден)

Днес – 27 декември, православната църква чества денят на Свети Първомъченик и Архидякон Стефан – Стефановден. Св. Стефан е един от седемте дякони, избрани от апостолите да разпределят продоволствени помощи на нуждаещите се. Стефан бил много известна личност, защото правел и чудеса. Затова бързо си спечелил враждебността на членовете на синедриона. Той бил оклеветен, че хули Бога и Мойсеевия закон. На делото изобличил обвинителите си и в гнева си те се нахвърлили срещу него, завлекли го вън от града и го убили с камъни. Така той умрял като първомъченик за Христовата вяра. Св. Стефан е и създател на първата християнска общност. През 415 г. мощите на Св. Стефан били открити чрез видението на един свещеник. Те били пренесени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

laduvane

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.  Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта. Ладуването е популярен обичай в Средна и Северна България. На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото. На Стефановден младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона, Запрян.

Oborishte.bg

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn