Днес, 20 ноември, отдаваме почит на загиналите при пътни инциденти

Загубите от ПТП в Европейски съюз надвишават 100 млрд евро за миналата година.

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември, по решение на Общото събрание на ООН. Тази неделя ще си спомним за всички онези хора, които са загубили живота си при пътни инциденти, и за семействата, които винаги ще страдат за тях. С благодарност ще се обърнем към лекари, полицаи и пожарникари, които спасяват животи и помагат на пострадалите.

Много от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. Отговорността да не ги допускаме носим всички ние – които участваме в движението и като водачи, и като пешеходци. Да имаме нулева толерантност към самонадеяните, към неправоспособните, към употребили алкохол или наркотични вещества наши близки и познати, седнали зад волана. Да си припомним колко крехък е човешкият живот и колко лесно може да бъде прекъснат за секунди.
Безопасността на движението е споделена отговорност на всички хора и институции. Нека на 20 ноември не само да отдадем почит на загиналите при ПТП, но и да преосмислим отношението си към рисковете за живота и здравето ни, когато участваме в пътното движение. Нека подобрим пътната си култура, за да предпазим нас и децата ни от опасностите на пътя. Да формираме трайни навици у децата в най-ранна възраст за участие в пътното движение и да бъдем добър пример за подражание. Да обединим усилия за запазване на живота и здравето ни в пътното движение, защото всеки един от нас го заслужава.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn