Дни на оперното изкуство, посветени на Елена Николай, организира Община Панагюрище

Планирани са поредица от образователни проекти за популяризиране на оперното изкуство сред панагюрските деца и младежи

Община Панагюрище посвещава Дните на оперното изкуство на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на огромния й принос за развитието на световното оперно изкуство. Целта на организатора Община Панагюрище е приобщаване на панагюрската публика до великолепието на оперното изкуство чрез срещите, насочени към деца, младежи и възрастни. Дните на оперното изкуство през тази година са част от новия проект на Община Панагюрище „Изкуство с панагюрски дъх“. Жителите и гостите на Панагюрище ще имат възможността да споделят творчеството и на местни творци, музиканти, художници, фотографи.Визията на проекта „Изкуство с панагюрски дъх“ е – творчество От общността За общността.

Поредицата от образователни проекти за популяризиране на оперното изкуство сред панагюрските деца и младежи ще стартират на  11 ноември 2016 година в 11:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник с представяне на симфоничната приказка за деца и ученици „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев.

За малките зрители Госпожа Опера ще разкаже музикалната приказка „Петя и Вълкът” за храбрия Петьо и страшния вълк с театър на сенките, а децата ще се запознаят с инструментите в симфоничния оркестър, които имитират звуците на животните в гората. Музиката е от Сергей Прокофиев, диригент е Константин Добройков, а режисьор е Славчо Николов. С участието на оркестъра и балета на Държавна опера Пловдив. В 16:00 часа, в света на оперното изкуство по синтезиран, достъпен и атрактивен за младата аудитория начин ще ни пренесе спектакълът „Любовен еликсир“ – спектакъл за смелостта да признаваш чувствата си. Действието на комичната опера „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

На 15 ноември в голямата зала на Театър Дом-паметник от 19:00 часа, публиката ще има възможността да се наслади на пищния спектакъл на операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Диригент на оркестър е главният диригент на Опера Стара Загора Ивайло Кринчев, режисьор е Георги Динев, сценичната адаптация е на Димо Костадинов, хореография Ромина Славова,  диригент на хора – Младен Станев, концертмайстор Паулина Колева.
В ролята на Кармен ще се представи младата солистка на Старозагорската опера Гергана Русекова. В ролята на Ескамилио ще ѝ партнира също младият и много талантлив  български баритон Валери Турманов. В ролята на Дон Хозе ще се превъплъти Георги Султанов-гост, а Русалина Мочукова ще бъде в ролята на Микаела. Участват още Евгений Арабаджиев, Денис Иванов, Камелия Стойчева, Емилия Джурова, Теодор Петков, Ивайло Йовчев и др., представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.
Публиката ще се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта.
Предвиденият за месец ноември Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ отпадна от културния календар. След поредица от работни срещи с управителите на местния бизнес, Сдружение на предприемачите, неправителствени организации, фондации, проведени още през месеците януари и февруари, с единствената цел намиране на партньори за международните културни проекти организирани от Общината и подкрепа на спорта, конкурсът не получи подкрепа.
Припомняме, че първото и второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ бе финансово подкрепено от Фондация „Америка за България“ с допълнителната сума от 15 000 лева и от местните фирми – „Асарел-Медет“ АД, „Оптикс“ АД, „Оптикоелектрон груп“ АД, „Микро Вю Ендоскопи Оптик“ АД, със средства на обща стойност около 10 000 лева.
Община Панагюрище се е доказала в успешното организиране на конкурси и мероприятия от международен мащаб, като активната работа в тази насока ще продължи и занапред.

Oborishte.bg
        

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn