Добивите на ечемик, пшеница и рапица в областта са малко под очакваните от производителите
В област Пазарджик жътвата на ечемик, пшеница и рапица приключи, като добивите са малко под очакваните от производителите, това съобщи Александър Миндачкин, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той уточни, че за пшеницата средното количество е около 400 кг от декар, при ечемика – около 360 кг и около е 250 кг при рапицата. „Качеството на зърното в региона е в доста широки граници – от добро като хлебопекарни параметри до по-лошо – с фуражни параметри. Някъде около 30% от хлебното зърно е с влошено качество – тоест, не отговаря на стандарта за хлебна пшеница”, каза също Александър Миндачкин. Според него на качеството основно тази година са повлияли гъбичните заболявания. „Пролетните превалявания също намаляват глутена в хлебните пшеници. Влияе още и начинът на торене. Причините са комплексни. Има влошено качество на немалка част от пшеницата”, коментира производителят.
Oborishte.bg