Доброволците на БЧК ще изработят около 5 000 мартенички. Със събраните средства ще помогнат на деца с ДЦП

Около 5 000 мартенички ще изработят тази година доброволците от БЧК и БМЧК-Панагюрище, по-голямата част от тях вече са готови, съобщи координаторът на червенокръстката организация Павлинка Дундарова.

Предвид наложените противоепидемичните мерки, червенокръстци не могат да се събират в своята къща, но се трудят усилено на малки групи и у дома, а резултатът е налице – разнообразни модели, красиви и ефектни, създадени с много любов и фантазия. Като се започне от обикновените и най-традиционни плетеници от бял и червен конец за ръка, и се стигне до различни осъвременени варианти на човечета, чувалчета с паричка за късмет, метлички за измитане на злите сили, дървени лъжички със залепени задължителните за българската трапеза зрънца боб и люта чушка.

Благородната кауза на доброволците ежегодно подкрепят местни фирми, закупувайки от техните мартенички за своите служители. 1600 броя вече за закупили от „Асарел Медет”АД.

Традиционният за червенокръстци благотворителен мартенски базар ще се проведе в продължение на няколко дни, пред комплекс „Каменград“. Първият ще бъде на 19-ти февруари, след това на 24-ти, 28-ми февруари и 1-ви март. Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на деца с детска церебрална парализа.

По традиция на 1-ви март червенокръстци ще зарадват с червено-белите символи за здраве своите приятели от Дневен център за деца и/или младежи с увреждания „Дъга“ и Дневен център за възрастни хора с увреждания „Св.св. Козма и Дамян“ .

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn