Доброволците от БМЧК отбелязаха Световния ден за борба с рака

Доброволците от младежката организация на БЧК-Панагюрище отбелязаха днешния Световен ден за борба с рака. На площад „20-ти април” в съботния предиобед младите червенокръстци раздаваха флаери с информация за рака: какво представлява, какви видове има и какви са възможните лечения.

b2 b5b1

В знак на съпричастност към раково болните, в края на събитието младежите пуснаха в небето балони с прикрепени към тях малки панделки, символизиращи различните ракови заболявания.

b4b

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме. Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараствавъпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn