Доброволците от БМЧК ще отбележат Световния ден за борба със СПИН-1 декември

По случай Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември, двама лектори от младежката организация на БЧК в Панагюрище – Пламена Ножделова и Саркис Андонян ще изнесат лекция на тема ХИВ/ СПИН пред ученици от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Ще бъдат раздадени информационни брошури .

bro

В 18:30 часа акцията ще продължи на площад „20 април“, където доброволците ще направят традиционната огнена панделка от свещи като символ на движението за борба с коварния вирус.

pandelka

Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 г.Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn