Доброволците от БЧК и БМЧК- Панагюрище отбелязаха Световния ден за борба с рака

Доброволците от БЧК и БМЧК– Панагюрище отбелязаха Световния ден за борба с рака – 4 -ти февруари. На площад „20-ти април” в неделя, червенокръстци запалиха огнена панделка, след което пуснаха в небето разноцветни балони в знак на съпричастност към раково болните по целия свят.

Нека заедно се борим!, призоваваха панагюрските червенокръстци.

Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак, посочи преди дни Българското онкологично научно дружество (БОНД). Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от дружеството.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака съгласно чл. 10 на Парижката харта, приета на първата Световна среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 г. Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn