Документална изложба „Нешо Бончев – бележитият книжовник” в библиотеката

Документална изложба „Нешо Бончев – бележитият книжовник”  на материали-факсимилета от произведения и писма на Нешо Бончев, посветена на 180-та годишнина от рождението на именития панагюрец, беше открита на 3 януари, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Минути преди откриването, експозицията беше обогатена с ценна книга – „Съчинения на Нешо Бончев”, издание от 1942 год., под редакцията на Недьо Горинов.

Дари я Таня Брадестлова. Книгата е от личната и библиотека. „Прецених, че сега е моментът повече хора да я видят”, каза Брадестлова.

Директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев припомни биографията на Нешо Бончев. Родолюбив българин, виден мислител и творец, първият български литературен критик и страстен радетел за европейска култура в България. Кратък е животът на Нешо Бончев, но духовното му наследство е знак, че българите са талантлив народ.

„Чрез тази документална изложба ние имаме възможност да се докоснем до по-голяма част от документалните източници, които са останали видния възрожденец и наш съгражданин. Очарова ни неговия красив почерк. Ние трябва да се преклоним, с признание да си спомним за такава личност, каквато е Нешо Бончев, защото той е поредното доказателство, че нашият град е давал, дава и ще продължава да дава бележити личности, които не само оставят имената си с големи букви, а те оставят и следи в нашата история”, подчерта Рапонджиев.

За съжаление малцина уважиха културното събитие в книжния храм.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn