До 20 ноември – безплатна кампания за поставяне на силанти на деца от 5 до 8 г.

Безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата, осигурена от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г., е възможност за профилактика на зъбния кариес, от която родителите трябва да се възползват.

В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина, съобщават от Областната здравна инспекция.  Д-р Мария Николова Баремова, е стоматологът , който работи по тази кампания в Панагюрище.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това се случва във възрастта от 6 до 8 г. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на тези зъби. Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес. Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено. Детето може да се храни и пие веднага след това.

Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса, те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее. Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 г., като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да спестят страданието и болката на децата, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес при децата.  

Припомняме, че в кампанията за безплатно силанизиране на зъбите на децата в област Пазарджик през миналата година се включиха 630 деца от целия регион, поставените в рамките на кампанията силанти бяха 2273.

В националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8-годишна възраст се включиха 11 стоматолози от областта. Д-р Дора Шишкова бе стоматологът , който работеше по тази кампания в Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn