До 23 декември си връщаме здравните права на половин цена

Хората с прекъснати здравноосигурителни права имат броени дни, за да ги възстановят двойно по-евтино. До 23 декември те могат да си платят вноските за последните 3 години. От 28 декември всички, които са се самоосигурявали и не са си плащали здравни осигуровки, ще дължат суми за последните 5 години или 60 месеца, припомнят от НАП. В последния понеделник на декември влизат в сила законовите промени, които силно порязват хората без здравно осигуряване. Те засягат единствено самоосигуряващите се.
Когато непреведените осигурителни вноски са по вина на работодател или на друго лице, това няма да лиши работника или служителя от здравноосигурителни права.
Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и декларация Образец 7. За по-стари задължения отпреди последните 15 месеца трябва да се подаде и заявление, в което да опишат поредността на погасяване. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения. Всеки може да направи справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn