До 31 юли е срокът за подаване на декларации за авансов данък за второто тримесечие на 2017г., напомнят от НАП

Предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на доходи, задължени да удържат авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци, съобщават от НАП – офис Пазарджик. Декларацията се подава и от физическото лице, придобило дохода, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка.

Дължимите авансови данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът, като за доходи, изплатени през четвъртото тримесечие на годината, авансов данък не се дължи и съответно не се декларира за придобитите доходи, освен случаите, в които получателят на дохода е дал изричното си съгласие за това.

Срокът за декларирането на дължимите данъци с подаването на декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за второто тримесечие на 2017 г. е до 31.07.2017 г.

В случай че физическото лице не изпълни задължението си за подаване на декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) в установените срокове, подлежи на санкциониране.

Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци се подава:

– лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП;

– по пощата с обратна разписка;

– по електронен път – чрез интернет с електронен подпис или персонален идентификационен код.

Още информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn