До 31 юли собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ги стопанисват

До 31 юли собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично или планират отдаването им под аренда. Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване, алармира БНР.

Т.нар. „бели петна“  при земеделските земи – площите, чиито собственик не се знае или не се е заявил, през последните една-две години възлизат на около един милион декара –  това обяви Лилия Стоянова от Министерството на земеделието.

Всяка година със собствениците на землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя.

Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът. Това ползване е възмездно. Ползвателят, в чиито масиви попадат „белите петна“ дължи заплащане, обясни Стоянова.

Собственикът получава парите си от областната дирекция по земеделие на сметка по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години.

Това разкрива и един друг феномен – т.нар. липсващи собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът и предупреди и за риска от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31-ви юли.

Тогава имотът отново влиза в информационния масив като „бяло петно“ – т.е. човекът с договора, който си плаща за ползването на този имот, не може да се възползва от това и да го обработва през текущата стопанска година,  уточни Лилия Стоянова.

Общинските служби „Земеделие“ изготвят предварителни регистри, които се обявяват до пети август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15 август могат да се правят корекции в регистъра.

Стоянова призова собствениците до 31 юли или да подадат декларация за лично обработване на земята или да сключат договорите си с ползвателите, за да се предотвратят бъдещи грешки и недоразумения.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn