Дриновата къща ще има ново покривно покритие

36 000 лева са заложени в Инвестиционната програма на Община Панагюрище за саниране на фасади и направа на ново покривно покритие на Дриновата къща в града ни.  Припомняме, че в края на 2015 година директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов информира местната власт за проблеми в част от музейните обекти.  Визирани бяха Дриновата къща поради компрометирана покривна конструкция, пълзяща влага по фасадни стени и жилищни помещения, загнил гредоред в избените помещение, необходимост от укрепване на оградни зидове и дворни врати, трайно паркоустрояване на двора.

За Хаджидимитрови къщи проблемите са подобни, като освен компрометираната покривна хидроизолация, проблемни са износените улуци и водостоци, пълзяща влага в приземните помещения на Синята Хаджидимитрова къща и пукнатини по стенописната украса – фасадна и интериорна, и необезопасените външни стълбища.
Джунова къща също е с компрометирана покривна хидроизолация, износени улуци и водостоци, амортизирана оригинална дограма и пукнатини по интериорната стенописна украса, влага в приземни помещения.
Изтъкната бе и необходимостта от реконструкции на Макет на панагюрска чаршия и Макет на Духовникова къща, които също са с компрометирани покривни хидроизолации, пълзяща влага и деструкция в част от помещенията, неефективно насочено осветление, износени улуци и водостоци.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn