Дриновци и априлци отбелязаха празнично Световния ден на числото Пи

На 14 март учениците от 6 „аклас в ОУ“Проф. Марин Дринов“, с ръководители г-жа Цветкова – учител по математика, и г-ца Илиева- учител по английски език, отбелязаха празнично Световния ден на числото Пи.

Това се случи по иновативен и интересен начин, като преведоха от английски език презентация, свързана с темата. Решаваха математически задачи, чиито условия също трябваше да преведат на български. Учениците показаха своите интелектуални и творчески умения в състезание по групи за най-бързо възпроизвеждане на числото Пи до десетия знак след десетичната запетая, а след това и в изработване на така наречените Пи-пейзаж и Пи-пано.

Учениците от 5 и 7 клас в ОУ „Двайсти април“ също отбелязаха Деня на числото Пи. π (произнася се пи) е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Традиционно денят на Пи се отбелязва на 14 март, тъй като 3, 1, и 4 са най-важните цифри на π в десетичния му вид. Априлци направиха проучване и разработиха различни проекти – табла и книжки, посветени на математическата константа. Г-жа Тотка Герова запозна учениците с приложението на числото π в живота около нас и показа, че математиката може да бъде забавна и интересна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn