Дриновци отбелязаха Деня на розовата фланелка

DSC04303В ОУ „Проф. Марин Дринов“, Панагюрище голяма част от децата днес бяха облечени в розово. Учители и ученици носеха стикери на розова фланелка с надпис „Не на тормоза в училище“. Разлепени бяха послания срещу училищната агресия. Училището за поредна година се включва в инициативата позната като „Ден на розовата фланелка”, a oрганизатор на събитието е ученическия парламент в школото. В голямото междучасие директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ Екатерина Футекова припомни историята на празника и призова децата към уважение и толерантност, след което заедно изпратиха символично своите послания като пуснаха в небето 15 розови балона.
nebe r baloniСветовният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“, се отбелязва всяка последна сряда на февруари. За пръв път той е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола.
Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите, но той е първата и най-основна причина за самоубийствата сред тийнейджърите, казват психолози.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn