Дриновци първи в общинския кръг на състезанието „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“

Общинският кръг на Националното ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ се проведе в град Панагюрище, на 22 март, от 10.00 часа в STEM-центъра в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Участваха 4 отбора, съставени от четирима състезатели – ученици от 6 и 7 клас,  от община Панагюрище – ОУ „Двайсти април“, ОУ „проф. Марин Дринов“, СУ „Нешо Бончев“ и  ОбУ „Отец Паисий“, село Попинци.

Ученическото състезание се организира от Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик и е включено в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 година.

Състезанието проверява  усвоените знанията по изучавания материал от I до VII клас по Програмата на МОН за обучение за действия при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и оказване на първа помощ.

Състезателите решаваха индивидуални тестове, включващи 30 въпроси, групирани  в следните раздели: Природни бедствия, Промишлени аварии и катастрофи, Индивидуални и колективни средства за защита, Пожарна безопасност, Сигнали за ранно предупреждение и оповестяване на населението, Неутрализиращи разтвори при замърсяване с амоняк и хлор и Първа помощ. Време за попълване на теста  – 30 минути. Класирането е отборно.

Резултатите бяха проверявани от инсп. инж. Георги Тодоров и  инсп. инж. Марияна Пепелова – инспектори „Защита на населението“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик.

Класирането е следното:

1 място – отборът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ в състав: Станислав Трошанов, Невелина Джамбазова, Божидар Стоименов и Денислава Петришка, с ръководител Мария Игнатова.

2 място  –   отборът на СУ „Нешо Бончев“ в състав: Петя Гърнева, Елена Каракашева, Милиан Сурлеков и Деян Пенелов, ръководени от Иван Митовски.

3 място  –   отборът на ОУ „Двайсти април“ в състав: Георги Капонски, Виден Попов, Недина Ценова и Даная Хантова, ръководени от Петя Караджова.

4 място  –   отборът на ОбУ „Отец Паисий“, с. Попинци в състав: Цветелина Реджова, Димитър Лютов, Никола Лютов и Огнян Михайлов, подготвени от техния класен ръководител Ирина Галчева.

Отборът победител ще представи Община Панагюрище на областния кръг на състезанието, който ще се проведе на 25 април в град Пазарджик.

Ръководството на Община Панагюрище благодари на училищните екипи за активното участие и показаните знания за правилно поведение при рискови ситуации, оказване на помощ и взаимопомощ, работа в екип.

Стремим се заедно да продължим да развиваме културата на поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, да работим за превенция на риска, активна гражданска позиция и опазване на околната среда, допълват от общинското ръководство.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn