Дуалното образование в Панагюрище набира скорост

Изминаха две години от  включването на ПГИТМТ в проекта  ДОМИНО, чиито резултати се отчетоха на среща в училището, която се проведе на 27 юни 2019 година. На срещата присъстваха представители от фирмите-партньори по ДОМИНО – „Оптикоелектрон Груп“ АД, „Оптикс“ АД  и „Астроида“ ООД, учители, ученици и родители.

Заместник –директор по УПД инж. Ана Делирадева запозна присъстващите с дейностите, които обхваща  Българо-швейцарската програма за сътрудничество и  която комбинира теория с практика чрез стажове и реална работа в различните компании. През 2017 година дуално образование започнаха момичета и момчета от специалност Машини и системи с ЦПУ и специалност Промишлена електроника. По проекта ДОМИНО бяха осигурени месечни стипендии на учениците, учебници и учебни помагала, закупи се съвременно оборудване за работилницата по машиностроене и за електролабораторията.

Вече има и ЗD  принтер, който позволява обемно проектиране и изработване на детайли.  С любезното съдействие на „Оптикоелектрон Груп“ АД, в новия компютърен кабинет  в училището фирма СИМЕНС ЕООД предостави безвъзмездно софтуер за обучение по програмиране на машини с ЦПУ.

За отличен и много добър успех награди по проект ДОМИНО получиха:

от Xв клас,  специалност „Промишлена електроника“ ·         Марина Бончова Йорданова
·         Нора Атанасова Маслева
·         Спас Стоянов Спасов
от Хб клас, специалност „Машини и системи с ЦПУ“ ·         Латинка  Георгиева Станева
·         Гергана Димитрова Футекова
·         Николай Делчов Костов

 

На учениците предстои сключване на трудови договори за обучение и работа във фирмите-партньори. В „Оптикоелектрон Груп“ АД ще се обучават 16 ученици, в „Оптикс“ АД техният брой е 8 и в „Астроида“ ООД са 5 . Всички те получиха комплекти с необходимите документи  за сключване на трудови договори. От началото на новата учебна година те ще се обучават по два дни седмично на реални работни места. Осигурени са им наставници, които са преминали обучение  в рамките на проекта ДОМИНО.

Переспективите чрез дуалната система на образование са многопосочни. За учениците пътят към университет и кариерно развитие е отворен,защото  тя ще им позволи да редуват теория и практика. Работата в реална работна среда от 16-годишна възраст също е безценен опит – на учениците им се доверяват сложни и скъпи машини, те работят наравно с по-опитни колеги и имат възможността да започнат работа веднага след завършването, без да губят време в допълнителна подготовка. Ако решат, обаче, винаги могат да продължат и с висше образование. Ще получават и възнаграждение, с което ще могат да подпомагат семейния бюджет. Голямото предимство на дуалното обучение е, че за много кратко време, ако положиш успешно изпитите, получаваш диплома за завършено средно образование, от една страна, а от друга – свидетелство за професионална квалификация с придобита трета степен.

В три водещи европейски страни – Германия, Австрия и Швейцария, дуалното обучение има утвърдени позиции и допринася за висока конкурентноспособност на икономиките от една страна, и за ниска младежка безработица, от друга страна. Само от нас зависи да  развием в положителна посока дуалната система на образование и да постигнем необходимите резултати.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn