Дуалното обучение в Панагюрище бе представено на национална среща в Пловдив

Екип от „Асарел-Медет“ АД взе участие в Националната среща на професионалните гимназии с дуално обучение и бизнеса, която се проведе в пловдивския хотел „Лайпциг“. Стоян Боев, специалист „Обучения“ и Боян Пиперков, специалист „Оценка на представянето“ съвместно с инж. Лушка Апостолова, директор на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм и инж. Соня Славкова, представител на „Оптикоелектрон“ АД, разказаха за развитието на проекта за дуално обучение в Панагюрище. В срещата участваха и представители на гимназии от Стара Загора, Горна Оряховица, Ямбол, Казанлък, Ловеч, Габрово, Пловдив, както и работодатели в лицето на „Асарел-Медет“ АД, „Оптикоелектрон“, SMC, Мини „Марица Изток“, КЦМ – Пловдив, „Каолин“, „Арсенал“ и др.

Гост на събитието бе зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, както и други представители на министерството, на Регионалното управление на образованието в Пловдив, ескперти, преподаватели и предприемачи, общо около 80 човека.

На финала на форума държавният експерт в МОН Маргарита Гатева направи кратка ретроспекция на развитието на модела и заяви: „Тъй като чух много от Вас да казват, че са първи в дуалното обучение, ще ви кажа, че истинските първенци са „Асарел-Медет“ и ПГИТМТ-Панагюрище. Три месеца папката с искането от „Асарел“ и ПГИТМТ за стартиране на дуално обучение и готовността на фирмите в община Панагюрище да се включат, стояха на бюро и ни беше страх да я отворим защото не бяхме сигурни какво трябва да правим. Тогава все още само се говореше за проект „Домино“ – швейцарския модел на дуалното, както и нормативна база за такъв тип обучение.“

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn