ДЦДВХУ „Дъга” празнува 8-ми рожден ден

В Международния ден на хората с увреждания – 3-ти декември, Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания „Дъга“ отбеляза своя 8-ми рожден ден. Гости на празника бяха заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, Нонка Филина, главен експерт “Социални дейности” в Общинска администрация, президентът на Лайънс клуб – Панагюрище д-р Катя Симеонова и членове на клуба, директорът на ЦНСТ Людмила Иванова, родители. Директорът на центъра  Лилия Петришка приветства всички с добре дошли. Заместник-кметът Матанова благодари на родители и приятели за съвместната дейност и пожела на децата празничния ден да бъде изпълнен с много хубави емоции и положителни преживявания. „Рождените дни са и повод за равносметка. В ден като този бих искала да си пожелаем да правим по-добри дела, да ги правим не с големи очаквания, а с разбиране, че колкото повече са те, по-добър ще бъде светът, в който живеем”, каза Матанова и подари на децата красива кошница с коледни звезди.DSC07629

„В духа на предстоящите Коледни празници ви пожелавам здраве, топлина с близки хора и нека продължат нашите съвместни срещи”, каза президентът на Лайьнс клуб-Панагюр

ище д-р Симеонова, която зарадва рождениците с вкусни лакомства и книжки за оцветяване. Поздравителен адрес бяха изпратили техните приятели от ЦНСТ.

На рожден ден, като на рожден ден –  имаше торта и весело парти,  децата бяха маскирани и се забавляваха с удоволствие. Най-големият подарък за децата и екипа на „Дъга” бяха новите зали на втория етаж  в източното крило на центъра, където се проведе и партито за празника. С финансовата подкрепа на Община Панагюрище, Общински съвет, дарителите „Асарел-Медет”АД, Лайьнс клуб- Панагюрище, Общинската организация на БСП и ОДЗ „Райна Княгиня”, които организираха специален благотворителен базар в подкрепа на своите приятели от „Дъга”,  помещенията са обновени и оборудвани, за да бъдат използвани по най-рационалния начин за нуждите на децата, сподели щастливата директорка Лилия Петришка. Обособена е хубава кухня с домакински уреди, където своята дейност ще провежда  ателието по готварство, в съседство е обособена трапезария. По този начин децата ще бъдат приучавани към навици от ежедневието. Има арт ателие, в което ще рисуват и творят. Тук ще се провеждат срещиDSC07613те с родителите и ще продължи дейността на стартиралата през 2013 година инициатива „Училище и работилница за родители”. В една от стаите ще се провежда Монтесори терапия, като на следващ етап в нея ще бъдат разположени всички средства , с които разполага центъра, разказа Петришка.

От 1-ви октомври тази година „Дъга” е с променен статут , а именно Дневен център за деца и възрастнDSC07611и хора с увреждания. Капацитетът му  е 24 обитатели на възраст от 3 до 30 години. Към настоящия момент целодневно центъра посещават 18 деца на възраст от 3 до 18 години, 8 ползват почасово услугите на логопед, психолог и рехабилитация.

 

DSC07631

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn