Дългогодишният автомобилен състезател Илия Царски със спрени състезателни права за 2 години

Многократният шампион в ралитата – панагюрецът Илия Царски е със спрени състезателни права за срок от две години.Това става ясно след публикуването на протокол № 022 от решенията на управителния съвет на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) след заседание от 17 декември 2018 г. Причината е извънредна ситуация, създадена от Царски. 50-годишният пилот е нахлул в сградата на БФАС и е прекъснал заседанието на УС, а освен това „се е държал арогантно и агресивно“. Според протокола Царски е използвал „непристойни квалификации и директни обиди към длъжностни лица на БФАС“.

На заседанието си управителният съвет е разглеждал писма на Царски и бившия спортен директор на „Шипка-Дамасцена“ Николай Мончев.

През 2017 г. след инцидент между двамата временно пилотът остана без лиценз. Позовавайки се на член 58 от Наредбата за провеждане на спортни състезания за 2018 г. УС на БФАС налага на отбора на Царски „Автоцар“ парична глоба в размер на 2000 лева и прекратява състезателните права на пилота за срок от 2 години. „Същият няма да бъде допускан до участие в автомобилни състезания под егидата на БФАС до крайния срок, а именно 16.12.2020 г.“

Отборът на Царски „Автоцар“ има срок до 15 януари 2019 г. да плати глобата, в противен случай членството му в БФАС няма да бъде подновено. От БФАС допълват, че възстановяват правата на Мончев като спортен директор, считано от 17 декември. „УС изразява сериозни съмнения относно правотата и обективността на двата доклада от Комисия планинско, въз основата на които е взето решението за наказанието от 8.02.2018 г.“

Като „шокиращо” определи решението на УС на БФАС да бъде наказан с лишаване от спортен лиценз за 2 години панагюрският пилот Илия Царски. „Няма да коментирам законосъобразността му, както и тази на всички предишни техни решения, които са незаконосъобразни. Защото тези 11 души не са предвидените и избраните по силата на сега действащият Устав на Федерацията. Ще кажа само едно: у нас това наказание няма аналог!”, категоричен е Царски.

„Ще браня своята правота и грубо потъпкваните ми спортни права пред първото Общо събрание на клубовете, а преди това и по гражданско-правна линия в съда. Не съм се отказал, защото зная, че и истината, и правото са на моя страна. Вярвам в българския съд, вярвам и в професионализма и безпристрастността на УС, който бе законно избран на 24 април т.г., но незаконно недопуснат до управление – и съм сигурен, че правдата ще бъде възстановена”, убеден е Илия Царски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn