Дългогодишният пчелар Василко Георгиев е производителят на най-вкусния мед за 2019 година

Дългогодишният пчелар Василко Георгиев получи приза за производител на най-вкусния мед за 2019 година.

Прецизната дегустация на 7 вида мед извърши тричленно жури по време на традиционното честване, организирано от Общинско пчеларско сдружение „Акация” на 10-ти февруари, по случай Деня на Св. Харалампий.

„Радостен съм, че се намирам сред толкова млади хора, и че пчеларството в Панагюрище процъфтява. Тежко ми е, че годините ми натягат, но още се боря и гледам пчеличките с радост”, сподели с вълнение 83-годишният Василко Георгиев. Той благодари за признанието, което получава за втори път, този приз той получи и за произведения от него мед през 2017 година. На младите пчелари Георгиев пожела да обичат пчелите, а не по-малко да обичат жените си, като уточни „Защото пчелите рояват, когато пчеларят не се грижи за тях, и младите булки рояват, тогава, когато мъжът си ляга и си заспива бързо”.

С поздрав към своите колеги в началото на празничната вечер се обърна председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация” Стоимен Чуклев. Той изказа специални благодарности на бизнесмена Нешо Манчев, човекът, който подкрепя финансово местните пчелари във възстановяването на храма св. Харалампий.

Пожелания за здраве и пълни кошери с мед отправиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, който също е член на местното пчеларско сдружение и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Градоначалникът благодари на пчеларите за ежегодното им участие в „Коледната наздравица”, организирана от общината и декларира готовност за съдействие от страна на общинското ръководство.

Музикален поздрав към празнуващите отправиха тенорът Цвятко Ценов и талантливата Дара Маслева.

Вечерта беше изпълнена с добро настроение, много танци и томбола.

Сутринта в понеделник  местните пчелари осветиха меда в църквата „Свето Въведение Богородично”, след което посетиха мястото в околностите на Панагюрище, край параклиса, носещ името на св. Харалампий.

За втора година там бе раздаден и курбан за берекет, здраве на пчеларите и пчелите. Сега предстои храмът да бъде изографисан отвътре. След проведен конкурс с тази дейност ще се заемат две реставраторки от гр. София. В ход е кампания за събиране на средства за изографисване на параклиса и магерницата „Св. Харалампий и св. Прокопий”. В поставената за целта кутия за дарения по време на празничната вечер бяха събрани 85 лева.

Към момента в Общинско пчеларско сдружение „Акация“ членуват над 70 човека, голяма част от които са млади хора, посветили се на пчеларството.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn