„Дълг и чест: Марин Дринов“- подробно биографично изследване на личността и огромната обществена и научна дейност на бележития учен от Панагюрище

В поредицата си „Дълг и чест“ издателство „Захарий Стоянов“ представя книгата на Боян Ангелов – „Дълг и чест: Марин Дринов“.
Специалната поредица „Дълг и чест“ включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена, на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството.
Авторът Боян Ангелов ни предлага подробно биографично изследване на личността и огромната обществена и научна дейност на бележития учен от Панагюрище Марин Дринов – един от създателите на Българското книжовно дружество, учен, историк, публицист и ярка обществена фигура.

В рецензията за книгата Продрум Димов пише: „Прави чест на Боян Ангелов, че се е заел с нелеката и много отговорна творческа задача да ни предложи един по-обхватен портрет на големия български историк от Панагюрище. И това никак не е случайно, защото този даровит поет е закърмен още от майчината си люлка с най-българските идеали на своя роден град – столицата на великата Априлска епопея от 1876 година….
Боян Ангелов се е постарал да извая неговия неповторим образ не само като уникален учен историк, голям българин, но е нахвърлил щрихи и върху неговия човешки портрет. В своето доста обширно повествование, макар  и твърде пестеливо, възкресява и някои черти от характера му: скромен, леко раним, чувствителен, той е огорчен, дълбоко разочарован от егоизма и комерсиализацията на новите следосвобожденски „герои“ – новоизлюпили се търгаши и богаташи, напуска родината въпреки предлаганите му високи държавно постове. Завръща се в Русия и дълги години работи като професор в Харковския университет.
В стремежа си да ракрие своя тематичен обект във възможно най-голям обхват и широта, авотрът ни гмурва в море от събития, свързани с първите заселници по българските земи – нещо, към което ученият от Панагюрище проявява изключително голям интерес и се заема със задълбоченото изследване на исдторическите процеси, протекли на Балканите…“

Темата продължава на страниците на новия брой на печатното ни издание – вестник „ОБОРИЩЕ“, през тази седмица.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn