Държавата започва да дава пари за книги за библиотеките. На всеки 1000 души – по 100 нови книги

Шест години след приемането му, законът за библиотеките най-накрая ще може да заработи. Това става възможно с приемането на стандарт за библиотечно-информационно обслужване, резултат от дългогодишната борба на заетите в бранша. Предвижда се 8 220 333 лева да даде държавата догодина, с които библиотеките ще купят близо 750 000 нови книги. Досега държавата не даваше пари за закупуване на книги.
На практика с приемането на стандарта от 2016 г. на всеки 1000 души ще се падат по 100 нови книги – по 0,10 единици на жител на календарна година. През 2017 г. бройката ще нарасне на 125, 150 става тя през 2018 г. Поетапното увеличение цели да ни доближи до международната норма, приета от ЮНЕСКО и ИФЛА (Международната библиотечна федерация) – по 225 нови книги на година на 1000 души.
Държавата ще превежда парите в бюджета на Министерството на културата, като цената на бройка е усреднена на 11 лева. Средствата ще се разпределят по общини на база населението на всяка една от тях.
По закон работата на библиотеките се следи от специални комисии към съответните населени места, а в най-скоро време предстои изготвянето на наредба, която точно да укаже как ще се разпределят средствата, дали ще има квота за българска литература, как да се избегнат евентуални корупционни практики.
С промените труднодостъпни и населени места с по-малко от 500 жители, в които няма библиотеки, ще се обслужват от подвижни клонове на регионалните институции.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn