Държавата ще финансира създаването на детски кътове и занимални в публични сгради

Общини, областни управи и други публични и държавни институции ще могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, както и за изграждане на детски занимални за децата на служителите си.

Финансирането ще е по проект „Красива България“ и е в размер на общо 2 млн. лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Средствата са осигурени с преразпределение на финансирането по Националния план за действие по заетостта.

Проектите за достъпна среда ще варират между 30 000 и 170 000 лв. Минималният размер би стигнал за изграждането на външна рампа или вертикална платформа, за да улесни достъпа на хора с увреждания до институциите. По-скъпите проекти могат да включват и външен асансьор.

Общините ще трябва да осигурят 5% от бюджета на проектите. Администрациите, които предложат по-висок процент съфинансиране, ще получат повече точки в класирането.

Финансирането на проекти за създаване на детски кътове и занимални в публични сгради ще улесни работещите в тях и ще им даде възможност да съвместяват по-добре личния с професионалния живот. По тази мярка институциите ще могат да кандидатстват с проекти между 20 000 и 70 000 лв.

С отделения ресурс от 2 млн. лв. ще могат да се финансират между 30 и 70 проекта.

Набирането на предложения започна от 12 юли. Срокът за подаването им е 1 месец.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn