Държавна опера-Стара Загора представи операта „Кармен” на панагюрска сцена

На 15 ноември в голямата зала на Театър Дом-паметник панагюрската публиката имаше възможността да се наслади на пищния спектакъл на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, представен от Държавна опера-Стара Загора  с участието на оркестър, хор и балет на операта. Музикалното събитие бе част от мероприятията, включени в Дните на оперното изкуство, организирани от Община Панагюрище. Режисьор на постановката бе Георги Динев, хореография Ромина Славова, диригент на оркестъра Ивайло Кринчев. Ролята на циганката Кармен изпълни Гергана Русекова, сержант Дон Хозе изигра Георги Султанов, гост изпълнител, тореадорът Емилио бе Валери Труманов. Носителят на голямата награда „Живият пламък” във второто издание на фестивала за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие” през 2006 година в Панагюрище Денис Иванов видяхме в ролята на сержант Моралес.

img_0649img_0641img_0622img_0669

На финала публиката бурно аплодира изпълнителите, а от ръководството на Община Панагюрище бяха изпратили красива кошница с цветя.

img_0668

Операта е написана по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме през 1845 г. Либретото написват Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Действието се развива в Испания, Севиля и околностите на града през 1820 година. Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери.

img_0635img_0627img_0651

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn