Държавна помощ за свободните творци. Финансират само изцяло български творби с онлайн версия

От допълнително отпуснатите от правителството по бюджета на Министерството на културата антикризисни средства в размер на 15 милиона лева, 12 милиона ще бъдат разпределени чрез програмата „Творчески инициативи“ за създаване на самостоятелни проекти от творци на свободна практика от всички жанрове. Средствата ще бъдат разпределени чрез Национален фонд „Култура“ (НФК), който до момента вече е получил допълнителни 4,7 млн. лева и разполага с 22,5 млн. лева.
Подкрепата е насочена към 3 000 независими артисти у нас, които ще могат да получат по 4 000 лв. на проект. Изискванията по тази програма са две – представените произведения – литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството – да са изцяло български и свързани с България, както и съдържанието по тях да бъде представено онлайн. Проектите ще бъдат качени в канала на Министерство на културата в YouTube. Експертите на министерството и на НФК вече работят за това програмата да бъде обявена и отворена за кандидатстване още в понеделник, 3 август. Предвижда се периодът за подаване на документи и проекти да е в рамките на 40 дни, след което да бъдат оценени и финансирани най-късно през октомври. С останалите средства ще бъде подкрепен секторът чрез финансиране на вече съществуващите програми на НФК.
За подпомагане на частни култури организации в областта на изкуствата ще бъдат отделени допълнителни 1,5 млн. лв. Тази програма е нова и към частните културни организации със  и без собствени средства вече са насочени 1,5 млн. лева в помощ на тяхната дейност, с което общата стойност за проекти нараства до 3 млн. лв.
Програма „Социално ангажирани изкуства“ ще бъде захранена с допълнителни 500 000 лева към разпределените вече по нея 250 000 лв., като сумата по нея става 750 000 лв.    За съфинансиране на проекти по програма „Творческа Европа“ се добавят 300 000 лв. към съществуващите 150 000 лева.   Програма „Публики“ ще се финансира с допълнителни 500 000 лв. към съществуващите по нея 500 000 лева, с което средствата по тази програма стават общо 1 млн. лв.   С около 150 000 лв. ще бъде увеличен експертният капацитет на Фонд „Култура“, който вече е изчерпал годишния си бюджет от 75 000 лева предвид множеството проекти.
Създават се и две напълно нови програми. За подкрепа на цирково и вариететно изкуство са предвидени 700 000 лв., а 300 000 лв. – за подкрепа на български автори и литература за написване на произведение още на фаза идеен проект. Тези средства са извън допълнителните 15 милиона лева. Програмата за цирково изкуство ще бъде финансирана чрез Национален фонд „Култура“ от отпуснатите допълнителни 5 милиона лева с ПМС 121 на Министерския съвет от 12 юни 2020 г. за финансова подкрепа на програми и проекти на частни културни организации. Програмата за литература ще бъде финансирана от средствата от бюджета на Министерството на културата, предоставени на Националния литературен музей.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn