Държавaта отпусна 2.3 млн. лева за джудото

Правителството одобри отпускането на допълнителни 2.3 млн. лева по бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС) за 2019 г. Средствата ще бъдат насочени към джудото, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Парите са за организиране и провеждане на Европейската купа по джудо, която е и олимпийска квалификация и ще се проведе от 31 януари до 3 февруари 2020 г. в София, и на европейско първенство за жени и мъже през април 2022 г. Също така с част от средствата ще се подпомогне участието на български състезатели в квалификационни състезания „с цел набиране на повече точки за ранглистата и предвид възможностите за участието им на олимпийските игри в Токио през 2020 г.“.

В последните месеци министърът на спорта Красен Кралев хвали работата на федерацията по джудо. Бюджетът на организацията тази година е 800 000 лева, като от тях 323 500 са за олимпийска подготовка.

„Провеждането на първенствата на територията на Република България ще доведе до повишаване на възможностите на българските спортисти за изява на световни и европейски първенства и до повишаване на качеството на дейностите по организация и провеждане на международни първенства, включени в международния спортен календар. По този начин ще се създаде мотивация в деца и млади хора за практикуване на системна тренировъчна и състезателна дейност и ще бъде оказано положителното въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт“, се казва в информацията на пресслужбата.

Очаква се в европейското първенство да участват 450 спортисти от 50 държави, техните екипи и 60 официални лица.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn