Д-р Димитър Сираков, лекар в САЩ: Хората не приеха заплахата от коронавирус насериозно, а и ограниченията не бяха стриктни

На нито едно друго място няма по-голям брой заразени с коронавирус, отколкото в САЩ. Никъде другаде вирусът не се оказа толкова смъртоносен. Близо 100 000 души са починали след заразяване с новия коронавирус. Това сочат данни на университета „Джонс Хопкинс”. Броят на заразените пък надхвърли 1,5 милиона.

До 1 юни в САЩ очакват на ден до 3000 жертви и до 200 000 новозаразени с опасния коронавирус. Прогнозата е на американското здравно министерство и на Федералната агенция по извънредните ситуации.

Д-р Димитър Сираков е родом от с.Оборище. Вече 20 години живее в САЩ, от 11 години – със семейството си в щата Масачузетс. Като лекар той е на първа линия в помощ на хората в нужда в борбата с коронавируса.

Ето какво сподели д-р Сираков за читателите на Oborishte.bg за предприетите мерки за справяне с пандемията в САЩ, за ситуацията в болницата, в която работи, наличието на достатъчно апарати за изкуствено дишане и предпазни средства.

„Нещата тук се подобриха, но днес /28.05/ броят на починалите от COVID-19 в Америка минаха 100 000. Масачузетс е 4-ти по брой на заболели и починали в Щатите. Мисля, че сме малко след вълната. Бяхме на плато за около седмица, а върхът беше в средата на май.
Постепенно започнаха да отварят бизнес и учреждения. Губернаторът изготви план за 4 фази. Сега сме в първа фаза. Масачузетс и Кънектикът бяха последните два щата, които започнаха да отварят.

Ние отворихме нашите докторски офиси миналата седмица, но само за 10-25 %  от пациентите. Правим „Телемедицина” – скайп, зуум, фейс тайм. 30% от пациентите ми, които са в старчески домове починаха за 2 седмици. Младите понасят инфекцията много лесно, но и по- лесно я предават на други. Вирусът засегна определени райони, тези, които са гъсто населени, със застаряващо население, бедни и без здравни застраховки. Хората не приеха заплахата насериозно, а и ограниченията не бяха стриктни от страх да не се ограничи свободата им, гарантирана от конституцията.
По мои изчисления, нашият щат върви две седмици след Ню Йорк. Ние бяхме готови в нашата болница – спряхме плановите операции на време, за да имаме свободни легла. Имаме достатъчно защитни облекла, маски. Имаме и достатъчно вентилатори”.

Д-р Сираков, много хора смятат, че опасността от коронавируса е преувеличена, или я приемат като измислица на заинтересовани лица. Какво бихте казали на тези, които не вярват в опасността от коронавируса?

„Опасността от Ковид- 19 е изключително реална. Който не вярва, може да дойде на посещение с мен болницата, в интензивното отделение или старческите домове, за да се убеди. Страшни са две неща за този вирус: първо, нямаме ваксина и доказано лекарство срещу него, и второ, нямаме достатъчна информация за вируса, защото е нов. Мен специално ме притесняват три факта около Ковид -19:

  1. Колко е опасен. За разлика от грипа, този вирус се разпространява от хора без симптоми или преди да развият симптоми. Това го прави много труден за проследяване. Ние правим масови тестове в последните 8 седмици, когато тестовете станаха възможни и виждаме голям процент положителни за вируса резултати на хора без симптоми. Някои статии и изследвания казват, че този процент е 25-30%. Сега с новия серологичен тест от 2 седмици виждаме хора с положителни антитела към вируса, които никога не са боледували.
  2. Непридвидимоста на този вирус. Пак за разлика от грипа, при който знаем по часове и дни как ще протече болестта, при този вирус не знаем. Аз имам 39- годишен, напълно здрав пациент, който прекара 28 дена на вентилатор. А също и 104- годишна пациентка, която не се чувстваше добре за 2-3 дена, след като се разболя от вируса и сега е напълно здрава. Пак идва въпросът – колко малко знаем за този вирус. Има ли нещо генетично в нас или имунната ни система, което ни прави по- чувствителни или не към вируса? Никой не знае как индивидуално ще реагира на вируса при контакт с него. Много хора тук казваха, да направим като при вируса на дребната шарка – да се изложим на вируса, разболеем и придобием имунитет. Оказва се, че при този вирус не е така.

3. Последствията. При голям процент от хора засегнати от вируса остават трайни увреждания на белия дроб, сърце, черен дроб, съдове и мозък. Защо е така, все още не знаем със сигурност. Вярно, че тук в Щатите 98% от заразените с вируса не умират, но това означава  ли, че остават със същото здраве след това? Развиват ли със сигурност имунитет? Много въпроси, на които още нямаме отговори. Така че важното е да се пазим взаимно от този вирус. В България ранните и строги мерки дадоха резултат. Но вирусът е все още тук, около нас и все още не се вижда краят му. Така че – пазете се!”

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn