Д-р Пенчо Пенчев, лекар в Отделението по кардиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“: Артериалната хипертония е най-разпространеното и увреждащо заболяване

-Д-р Пенчев, от 2020 година светът живее в пандемия от КОВИД-19, но можем ли да говорим, че има пандемия от сърдечно-съдови заболявания?

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в страната ни, но и в световен мащаб. Заболяванията на кръвоносната система са пряко свързани с високото кръвно налягане, холестерола, диабета и пушенето, като най-честите причини за смърт са исхемичните болести на сърцето и мозъчно-съдовите заболявания. При оплаквания като световъртеж, нарушено равновесие,г лавоболие, шум в ушите, краткотрайно притъмняване пред очите, тежест в гърдите, стягане в областта на шията пациентите трябва да потърсят лекарска помощ. В същото време има изследвания, които потвърждават, че при някои пациенти е възможно чрез редовна физическа активност, спирането на тютюнопушенето, намаляване на теглото, ограничаване употребата на алкохол, сол може да се ограничи и забави появата на високо артериално налягане.

 

-Какво трябва да правят пациентите, които се съмняват, че имат високо кръвно налягане?

-Най-сигурният начин да се установи дали човек е с повишено артериално налягане е като го измери. В практиката ми има случаи, когато идват хора за профилактичен преглед, нямат никакви оплаквания, чувстват се добре, а всъщност имат високо кръвно налягане – наричат хипертонията „тихият убиец“. Като най-разпространеното и увреждащо заболяване, артериалната хипертония може да доведе до тежки последствия – сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Много често лечението на хипертонията е продължително, до края на живота на пациента. Редовните прегледи и проследяването от специалист е от ключово значение за овладяването на заболяването.

Кои стойности на артериалното налягане се приемат за нормални?
За нормално се приема артериално налягане, вариращо в рамките от 100 до 135 mmHg за систолното, и от 70 до 85 mm Hg за диастолното. Стойности над 140/90 mmHg се приемат за хипертонична болест. Често хората си мислят, че с напредването на възрастта е допустимо и кръвното им налягане да се повишава, но е важно да се знае, че за всички възрасти стойностите над 140 mmHg за систолното и над 90 mmHg за диастолното налягане са високи.

За хората със захарен диабет и/или бъбречни заболявания, е желателно стойностите на кръвното налягане са по-ниски – под 130/80 mm Hg.

В Отделението по кардиология и Медицински център „Панагюрище“ извършваме диагностични инвазивни и интервенционни процедури в пълен спектър. Това включва планови и спешни коронарни интервенции при остър миокарден инфаркт, нестабилна и стабилна ангина пекторис и др.; диагностични процедури при клапни и вродени сърдечни заболявания, перикардиоцентеза; интрааортна балонна контрапулсация; дясна и лява сърдечна катетеризация, ангиография на други съдове – каротидни, ренални и други. Имаме възможност за интензивни грижи и 24-часово активно наблюдение на критично болни пациенти с миокарден инфаркт, болни с кардиогенен шок, тежки ритъмни нарушения, белодробна тромбемболия, остра сърдечна недостатъчност и други.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn