Д-р Петя Караджова и д-р Росица Гугуткова посрещат новия живот в ръцете си

Бабинден е един от празниците, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, въпреки че обредността е езическа. Денят е свързан с отдаването на почит на всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Сред тях са акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите. И ако на 21 януари от 1951 година се отбелязва официално като празник на родилната помощ, то днес – 8 януари, по традиция в народния календар, можем да отдадем заслужено внимание и хората, които са част от раждането на новия живот, но често остават в сянка. Такива нерядко са неонатолозите, които обаче са изключително важни за новороденото, защото то често е в техните ръце преди майчините.

Д-р Петя Караджова

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ има Неонатологичен сектор, който е част от Отделението по акушерство и гинекология. Двете лекарки, които сформират екип са д-р Петя Караджова и д-р Росица Гугуткова. Д-р Караджова има специалност по педиатрия, но професионалният ѝ път в голяма степен напрактика е свързан с неонатологията – субспециалност на педиатрията, която се занимава с медицински грижи за новородените, по-специално болните или недоносените. Баща ѝ е педиатър, откъдето наследява интереса към медицината. Споделя, че опитът, натрупан в МБАЛ „Пазарджик“, където и в към момента продължава да дава дежурства, ѝ помага когато има бебета, изискващи по-специални медицински грижи.
Необходимо е да се реагира бързо и адекватно, и ние с д-р Гугуткова, която 40 години работи само неонатологични грижи, го правим, обяснява д-р Караджова. Д-р Караджова е част от екипите на първото за 2021 година и последното за 2020 година раждания в „Уни Хоспитал“. Споделя, че вълнението от раждането не се е загубило с годините работа.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn