Д-р Росица Кръстева – специален гост на медицинското списание MEDINFO

Началникът на отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Росица Кръстева е специален гост на медицинското списание за лекарите в България MEDINFO.

„Рак на млечната жлеза при мъжете“ е публикуваната статия в ноемврийския брой на изданието. В нея се разглеждат епидемиологията, рисковите и генетичните фактори на заболяването, както и неговата симптоматика, диагностика и наличните методи за лечение. Статията е в съавторство с клиничните психолози Чавдар Хърсев и Димитър Кръстев, които са част от екипа на отделението по медицинска онкология в болницата в Панагюрище.

Д-р Кръстева подчертава, че „Ракът на гърдата при мъже е рядко срещано заболяване, представено при по-малко от 1% от всички пациенти с  рак на гърдата. Въпреки че карциномите на гърдата споделят някои общи характеристики и при двата пола, се откриват и съществени различия. Рядкостта на заболяването обуславя относителната трудност при извличането на достатъчно изчерпателни статистически данни, но въпреки това се наблюдава стабилна тенденция да се обръща все повече внимание на редките ракови заболявания, които не се срещат често в общата популация, в това число и на рака на гърдата при мъжете.През последните 20 години се наблюдава голям напредък в разбирането на рака на гърдата като цяло и днес успешно лечение може да бъде предложено, ако заболяването се открие в ранен стадий. Силно специфично за тази диагноза е, както изследванията посочват, че при мъжете ракът на гърдата се диагностицира в по-напреднал стадий (3-ти или 4-ти) в сравнение с жените.“

Повече информация за МБАЛ „Уни Хоспитал“ на -unihospitalbg.com          

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn