Д-р Спасимир Шопов със статия в престижно медицинско издание

„Перфорация на тънки черва с остър перитонит, причинен от Enterobius Vermicularis“ е поредна статия на патолога д-р Спасимир Шопов към Отделението по обща и клинична патология на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Статията  беше публикувана в рецензираното списание „Fоlia Medica“ – на Медицински университет – Пловдив.

Публикацията хвърля светлина към една позабравена, но честа паразитоза – Enterobius Vermicularis, познат срез населението като острица. Основно са засегнати деца в предучилищна и училищна възраст с клинични прояви на мъчителен нощен перианален сърбеж и понякога коремни болки. В представеният случай е описана казуистична рядкост (изключително рядък случай) на перфорация на тънко черво усложнено с перитонит, при мъж лекуван преди това за туберкулоза. При хистологичното изследване се откриват зрели форми на Enterobius Vermicularis в апендикса, а техни яйца в лумена на тънкото черво, областта на перфорацията и по серозата на червото сред гноен ексудат. Описани са случаи на апендикуларна колика или апендицит причинен от Enterobius Vermicularis, като един от случайте е описан от д-р Шопов. Съобщават се единични случай на женски форми на Enterobius Vermicularis намерени в женски полови органи, фалопиеви тръби, яйчници, перинеум, простата, пикочен мехур, уретра, далак, перитонеум, чревна стена, черен дроб, белите дробове, епидидимис и конюнктивална торбичка.
Публикуваният случай е първият, при който се наблюдава ко инфекция между туберкулоза и ентеробиоза при мъж на средна възраст, при който перфорацията и последваният перитонит са овладени успешно в МБАЛ „Уни Хоспитал“, а случаят е потвърден хистологично с нагледен снимков материал. При контролното паразитологично изследване проведено след лечение, паразитът не е установен. Основното заключение в научната публикация на д-р Шопов, е че инфекция с Enterobius Vermicularis  трябва да се има предвид при перитонит, апендицит и увеличени мезентериални лимфни възли, особено при млади пациенти с придружаващи заболявания потискащи имунната им система. В огромна част от случаите диагнозата се установява  хистологично като изненада за патолога и шокира лекуващия екип от клиницисти.
Това е поредна 21 публикация на д-р Шопов. Предишни негови изследвания третират усложнения от паразитози – Enterobius Vermicularis, колизионни тумори и патология на женската полова система.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn