Европейският ден на минералите продължава до неделя. Входът за музея „Земята и хората“ е свободен

До неделя ще продължи инициативата „Европейски ден на минералите“ в България. Домакин е Национален музей „Земята и хората“, а входът за музея е свободен. Българска минно-геоложка камара е национален координатор на Европейския ден на минералите за поредна година. Сред съорганизаторите на събитието е и „Асарел-Медет“ АД.
Над 150 ученици от четири столични училища посетиха първия ден от от Европейския ден на минералите в България. Децата получиха нови познания в своята виртуална разходка в Къщата на минералите, чрез чиито истории узнаха за минералното богатство на България и широката употреба на минералите в бита и индустрията. Чрез „докосване“ до познати предмети и уреди от бита, учениците разбраха за техния състав, свойства и за полезните подобрения в живота на съвременния човек.
Посетителите успяха да се влязат в „истински подземен рудник“.  Фотоизложбата „Знаете ли откъде идват предметите, които ни заобикалят?“ показва добиваните от наши минни компании полезни изкопаеми, както и предмети, които са в края на веригата от добавена стойност, и които използваме в ежедневието си.
С подобни събития БМГК достига до по-широк кръг от заинтересовани страни, за да популяризира важността и жизнената роля на минерално-суровинната индустрия на България за националната икономика и растеж. Преоткривайки света на минералите деца и възрастни получават допълнително информация за важността на ресурсите, устойчивият им добив и ефективно използване. Форматът позволява и споделяне на постиженията на българските добивни компании в опазването на околната среда, безопасността, иновациите и местните партньорства.
Европейският ден на минералите се организира от Европейската асоциация на индустриалните минерали (IMA-Europe). Форматът е признат от Европейската комисия като отличен комуникационен канал, който подкрепя Европейската инициатива за суровините, Европейското партньорство за иновации в добивната индустрия, както и Стратегията на ЕС за биоразнообразието.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn