Европейски ден за защита на данните

Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни е по-лесен и по-бърз. Това бързо увеличение на информационните потоци по света представлява голямо предизвикателство за защитата на правото на неприкосновеност на личните данни на лицата. Въпросите, свързани със защитата на личните данни, включително тяхното трансгранично измерение, засягат хората ежедневно – на работното място, при постъпления пред държавните органи, при покупка на стоки или услуги, при организиране на пътуване или сърфиране в интернет.

На 28 януари 2018 г. страните от Европейския съюз за 17-ти път ще честват Европейския ден за защита на личните данни, като тази година се навършват и 42 години от влизането в сила на Конвенция 108/1981 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните им данни. Конвенцията за защита на личните данни е била основен инструмент, който е гарантирал правото на защита на личните данни в продължение на 30 години, но сега трябва да бъде адаптирана, за да продължи да го гарантира и занапред.

България подписва конвенцията за защита на личните данни на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г. и влиза в сила за България на 1 януари 2003 г.
За първи път у нас европейският Ден на защита на личните данни се отбелязва през 2007 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn