Един необичаен празник: Международен ден на прегръдката

На 21 януари светът отбелязва един необичаен празник – Световният Ден на прегръдката (International Hug Day). Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. За първи път празникът е отбелязан през 1986 година в САЩ, като Национален ден на прегръдката, но с годините бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.
Датата 21 януари е избрана, защото бележи средата между Коледа и Свети Валентин, а според пастор Кевин Заборни, смятан за основател на празника, тогава хората се чувстват емоционално отпаднали. Изчерпани след коледните празници и все още незаредени с необходимата енергия за празника на влюбените, хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, за да се заредят с позитивна енергия.
Според психолозите, прегръдките имат много ползи за здравето. Установено е, че човешкият контакт чрез прегръдка подобрява психологическото и физическото развитие. Прегръдките помагат за укрепване на имунната система, намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести. Те лекуват депресията и предизвикват чувство на сигурност, комфорт и любов.
Прегръдката съпътства хората от първите секунди на нашия живот. Тя е онази сигурност и любов, която дарява майката на бебето още от първите секунди живот. Прегръдката е свързана с допира, докосването, толкова важно за човешките емоции.
Казват, че хората са ангели с едно крило, за да полетят трябва само да се прегърнат.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn