Една планета няма да ни стигне

От тази нощ човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява, съобщи в. „Монд“, като се позовава на неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк“ ( Global Footprint Network). Изчисленията са базирани на данни от ООН за колко време човечеството изчерпва всяка година възобновяемите ресурси и колко време й трябва на Земята, за да неутрализира неговите отпадъци, включително и парниковите газове. По този начин организацията определя всяка година деня, когато екологическата следа на човечеството надхвърля естествения биокапацитет на планетата. За 2015 г. „денят на прекаляването“ е 13 август.
Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. През 1975 г. е била в края на ноември, а през 2005 г. – в началото на септември.
Като ускоряващ фактор през последните години се сочи разрастването на населението и повишаването на равнището на живот в някои държави. Акцентира се и на това, че ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn