Експертен съвет одобри идейния проект за паметни плочи на 24 бележити панагюрци

Идейният проект за скулптурна композиция „Паметни плочи на дейци на културата на Панагюрище” получи подкрепата на експерти – архитекти и скулптори. Това става ясно от писмо на председателя на Инициативния комитет за изработване на паметните плочи – Ирина Ботева, до председателя на местния парламент и до кмета на общината. С него местната власт е информирана за проекта, съгласието на читалището за изграждане на мемориална стена,  решението и одобрението на експертния съвет, сформиран от архитекта на Община Панагюрище, както и за детайли около бъдещия проект. Сега предстои местният парламент също да даде съгласието си за реализирането на инициативата, тъй като предложената скулптурна композиция ще бъде поставена върху площ – общинска собственост пред южната фасада на читалище „Виделина-1865”.
Припомняме, че през 2014 г. фондация „Цоцорков род” предприе инициатива за направа паметни плочи на заслужили дейци на културата на Панагюрище. Идеята беше приета с разбиране от кмета на Община Панагюрище, общински съветници, от всички културни институции в града ни, от известни личности на бизнеса и медиите.
Инициативният комитет разработи определени критерии, по които се събраха предложения от обществеността, след което се избраха 24 бележити личности, които да намерят място в паметните плочи.
Преди специално сформирана комисия да направи подбора, в продължение на четири месеца всеки можеше да направи предложение коя личност, чийто живот е свързан с развитието на Панагюрище в областта на културата, заслужава да намери място на паметните плочи. Сред постъпилите предложения фигурираха 80 имена на деятели на културата, общественици, художници, склуптори, историци, музиканти, изследователи, хора на науката, издатели, режисьори, писатели. Изборът кои личности да бъдат включени в меморилна стена бе базиран на следните критерии: в паметните плочи на заслужилите дейци на културата и изкуството да се вписват личности с изключителен и непреходен принос и са допринесли трайно, значимо и безспорно за духовното развитие на Панагюрище; вписването в паметните плочи да се извършва единствено посмъртно; периодът, за който ще се оценяват постиженията да е до края на 20-ти век; областите на дейност на личностите са: изкуства, музейно дело, библиотечно дело, читалищно дело.
Друго задължително условие бе личността да не присъства на Стената на славата с бележити панагюрци, която се намира в Исторически музей-Панагюрище.
Идеята на Инициативния комитет паметните плочи да бъдат поставени на южната стена на Читалище „Виделина – 1865” бе приета със съгласие от Читалищното настоятелство. Поради лошото състояние на фасадата, проектът претърпя промяна и след обсъждане се прие проект за скулптурна композиция на скулптора Огнян Читаков, която се разполага в градинките пред южната фасада на читалището, както и на плочките пред градинките в непосредствена близост до тях. Инициативният комитет одобри идеята на талантливия скулптор композицията да се направи изцяло от естествени камъни – гранит, мрамор, варовик, в духа на една модерна естетика. Проектът за паметните плочи ще се впише въздействащо в прилежащата градска среда, като ще даде възможност на преминаващите да „общуват” с образите. Монументалните творби ще имат индивидуален почерк, освен това ще разчупят пространството там. Ще има и възможност за развитие на композицията в бъдеще – скулптурната композиция може да продължи в тревните площи пред сградата на ГУМ. Монументите ще съдържат кратка информация за личностите, а художник ще изрисува портретите върху гранитни плочи на 24-мата заслужили деятели на културата.
Място на паметните плочи намериха: Искрьо Мачев, Христо Докузанов, Атанас Сугарев, Стоян Кръстев – Керин, Михаил Савлеков, Лука Меченов, Делчо Карайлев, Руска Патърчанова, Иван Деянов, Цветан Панчовски, Лука Перфанов, Цветана Костуркова, Никола Радомиров, Лука Зумпалов, Лука Карайлев, Яко Милков, Димитър Цоцорков, Дойчо Бучаклиев, Делчо Радивчев, Евгений  Зумпалов, Недьо Горинов, Панчо Шопов, Стоян Власаков, Захари п. Георгиев Футеков.

След като Общински съвет даде съгласието, ще може да се даде и ход на проекта.

Oborishte.bg

 

 

 

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn