Елисавета Георгиева извеза завеса за царските двери на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Панагюрище. Дарението ще бъде връчено на 1 май

Елисавета Георгиева извеза завеса за царските двери на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Панагюрище.

 

Това дарение тя посвещава на поп Георги Футеков, бащата на Райна Княгиня, който е служил този храм, и всички от неговото семейство, които имат принос за България.

 

Според историческите факти в църквата два пъти е пял Васил Левски при посещенията си в града.

Кръстът на завесата е с големина 33 см, толкова позволява видимата част, уточнява Елисавета. Ушиването е отнело около 90 часа. Платът е дар от Стоянка Келешева. Технически консултант е Пепа Машева. Съдействие на Георгиева оказал отец Румен Стоименов, който служи в църквата „Св. Георги Победоносец“.

Това е второто дарение, което Елисавета Георгиева прави в Панагюрище. Дарила е и знаме на ДГ “Брезичка“. В панагюрския край е дарила на църквите в Поибрене, откъдето е Ганчо Тодоров Замярков, нейния прадядо- участник в Хвърковатата чета, в с.Баня и в с. Оборище.

„Много хора ми казват, че съм длъжна да направя това и това. Те не гледат себе си, а искат да ми диктуват. Моят отговор е един и същ, че никой не може да диктува на сърцето ми, дори и моя разум. Когато нещо пожелае сърцето ми, нищо не може да ме спре, много тънка и деликатна работа, която не зависи от никой човек. Сега му е дошло времето да даря и тук. Даряването ще стане на 01.05.2023г. тихо и кротко, ще го занеса, ще го оставя, ще запаля свещичка и ще си тръгна“, сподели Елисавета Георгиева.

 

Припомняме, че в деня на Националния празник на Република България- 3 март, родолюбивата българка дари извезаното от нея 26-то поред знаме в Стара Загора, посветено на бранителите на града.

Елисавета Георгиева е шила и подарявала знамена и на други градове в страната по повод паметни дати и годишнини. За себе си казва, че е „учителка по призвание, горда българка от Панагюрище.“

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn