ЕП призовава за избирането на нов временен президент на ФИФА

Европейският парламент изразява съжаление, че последните обвинения в корупция срещу международната футболна федерация ФИФА представляват сериозна заплаха за престижа и интегритета на световния футбол. Това съобщават от Информационно бюро на ЕП в България. В резолюция, приета на 11 юни, депутатите призовават за политика на нулева толерантност към корупцията във футбола. Членовете на ЕП подчертават, че са необходими спешни и дълбоки структурни реформи в рамките на организацията.
Парламентът приветства оставката на президента на ФИФА Йозеф Блатер и призовава федерацията да изберете временен лидер, който да го замести. ФИФА трябва да въведе балансиран, прозрачен и демократичен процес на вземане на решения, включително за избирането на новия президент, се посочва още в одобрената резолюция.
Домакинствата на първенствата през 2018 г. и 2022 г. може да се окажат недействителни, ако се докаже корупцията
Резолюцията на ЕП подчертава, че всички лица, замесени във финансови злоупотреби, трябва да бъдат освободени от длъжност, а всички решения, които са свързани с корупционни или престъпни дейности, трябва да бъдат преразгледани.
Депутатите подчертават значението на разследването на швейцарските и американските власти във връзка с определянето на домакинството на световните първенства през 1998 г., 2010 г., 2018 г. и 2022 г. съответно на Франция, Южна Африка, Русия и Катар. ЕП приветства изявлението на шефа на изпълнителната комисия за одит и вътрешен контрол на ФИФА, че даването на домакинството за Световната купа през 2018 г. и 2022 г. може да бъде обявено за невалидно, ако се появят доказателства, че то е било дадено в резултат на корупционни действия.

Членовете на Европейския парламент смятат, че след като корупцията във ФИФА е „широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена“, футболната федерация трябва да предприеме мащабни реформи, включващи преразглеждане на устава, структурата, системата от правила и оперативните политики. Федерацията трябва да подобри своята прозрачност и отчетност, по-специално процеса на вземане на решения и възнагражденията на изпълнителното и висшето ръководство. Също така трябва да се въведе ограничение на мандата и независима надлежна проверка на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА, се подчертава в текста.
Евродепутатите призовават ФИФА да следва строги етични стандарти и правила за поведение на ръководството и изпълнителния комитет под надзора на независим контролен орган.

Членовете на ЕП призовават ЕС и страните членки да съдействат изцяло на текущите и бъдещи разследвания на корупционни практики във ФИФА. Трябва да се задълбочи сътрудничеството в областта на правоприлагането чрез съвместни екипи за разследване между органите на прокуратурата и да се вземат всички необходими мерки за справяне с всички признаци на корупция от страна на длъжностни лица на ФИФА и на националните футболни асоциации на територията на Европа, се казва още в текста.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn