Ето как Панагюрище отбеляза Деня на Европа

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“  на 9 май в Панагюрище тържествено бяха отбелязани  71 години от  края на Втората световна война и  Деня на Европа . „Днес ние повече от всякога сме длъжни да съхраним мира и детските усмивки”, каза Иванка Тодева, откривайки празничното честване.

Слово произнесе председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стоян Цацов. „Денят на победата е предварително условие, за да може Европа да започне да се обединява, благодарение на това да живеем в мир вече повече от седем десетилетия”, подчерта Цацов и призова: „Да си спомним за онези, които са воювали, преживели са ада на войната и са оцелели. Да сведем глави, да помълчим, да си помислим и да не допуснем повече война!“.

5

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави присъстващите и пожела „никога да не избледнява спомена за жертвите от Втората световна война, за милионите дали живота си, за да я има сега обединена Европа”. Градоначалникът връчи на директора на Обединен детски комплекс – Панагюрище Недялка Наплатанова паметен  знак, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Литературно-музикална програма представиха възпитаници на Обединен детски комплекс, с ръководители Иванка Тодева и Стефка Стефанова. С едноминутно мълчание  и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите по време на Втората световна война.

2 3Пред Вечния огън бяха поднесени цветя от председателя на Общински съвет – Панагюрище,  кметът на община Панагюрище и неговия екип, Военно окръжие II степен – Пазарджик, Общинските организации на Национално движение „Русофили“ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от ветераните от войните и Български антифашистки съюз, Основно училище „Проф. Марин Дринов“, Обединен детски комплекс, признателни граждани. На финала пъстроцветни балони – символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.

DSC08924

DSC08920Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn